Sambo worstelen (grappling)

Sambo worstelen, of sambo grappling is een vechtsport afkomstig uit Rusland. Het is een vorm van sambo (naast combat sambo) die lijkt op judo en brazilian jiu-jitsu. In dit artikel gaan we dieper in op wat Sambo worstelen precies inhoudt, waar het vandaan komt en waarom het een boeiende toevoeging is aan de wereld van grappling.

Oorsprong in de Sovjet-Unie

Sambo worstelen of sambo grappling is een onderdeel van de bredere vechtsport sambo, ontwikkeld in de Sovjet-Unie in de vroege 20e eeuw. Het combineert elementen van judo en traditionele Russische worstelstijlen, wat resulteert in een unieke benadering van het gevecht op de mat. Sambo worstelen richt zich op zowel staande worpen als grondgevechten, waardoor het een veelzijdige en uitdagende discipline is.

Kenmerken van sambo worstelen

Wat zijn kenmerken van sambo grappling en waarin varieert het van andere stijlen? Lees het hierondeR:

Techniek: Een kenmerkend aspect van Sambo worstelen zijn de worpen. Beoefenaars leren hoe ze hun tegenstanders op een gecontroleerde manier op de grond kunnen werpen, waarbij snelheid en techniek cruciaal zijn. Dit is vergelijkbaar met judo.

Grond: Zodra de strijd op de grond belandt, komt het grondgevecht in actie. Sambo worstelen omvat diverse technieken voor het verkrijgen van dominante posities en het toepassen van klemmen en wurgingen. Het grondgevecht heeft overeenkomsten met brazilian jiu-jitsu maar vanwege de regels in sambo verschilt het ook erg. Zo zijn niet alle klemmen toegestaan bij sambo.

Keding: Net als bij andere vormen van sambo, dragen worstelaars tijdens sambo worstelen specifieke kleding. Dit omvat een jas, korte broek en een gekleurde gordel die het niveau van de worstelaar aangeeft. Bij sambo wordt er een korte broek gedragen in plaats van een lange broek zoals we gewend zijn bij judo of brazilian jiu-jitsu.

Wat maakt sambo anders?

Veelzijdigheid: Sambo worstelen integreert een breed scala aan werp- en grondtechnieken. Deze veelzijdigheid zorgt ervoor dat worstelaars hun vaardigheden in verschillende situaties kunnen toepassen.

Snelheid: De nadruk op snelle worpen en behendige bewegingen maakt Sambo worstelen tot een dynamische vorm van worstelen die kracht combineert met snelheid. Ook is er minder tijd op de grond beschikbaar dus moet er snel gehandeld worden.

Waarom sambo worstelen trainen?

Naast de bovenstaande unieke aspecten van sambo worstelen, is het een sport bij uitstek voor zij die niet alleen op zoek zijn naar een fysieke uitdaging. Ook mentaal wordt je namelijk op een ander niveau gebracht.

Full body workout: Sambo worstelen biedt een volledige lichaamstraining, waarbij zowel het boven- als onderlichaam actief betrokken is bij de verschillende bewegingen en technieken.

Fysiek als strategisch: Het worstelen vereist niet alleen fysieke kracht maar ook strategisch denken. Worstelaars moeten snel beslissingen nemen en effectieve technieken toepassen.

Zelfverdediging: Voor degenen die geïnteresseerd zijn in realistische zelfverdediging scenario’s, biedt Combat Sambo waardevolle vaardigheden die kunnen worden toegepast in noodsituaties.

Probeer het uit!

Sambo worstelen, met zijn wortels in de rijke geschiedenis van Russische vechtkunsten, biedt een opwindende kijk op de wereld van worstelen. Met zijn veelzijdige technieken, strategische benadering en inclusie van zowel staand als grondgevecht, heeft Sambo worstelen veel te bieden aan zowel beginners als ervaren worstelaars. Als je op zoek bent naar een uitdagende en dynamische vechtsport, overweeg dan om de wereld van Sambo worstelen te verkennen en ontdek zelf de opwindende aspecten van deze unieke discipline.

Lees ook:

Jack
Jack

Schrijver voor Worstelen-Nederland.nl

Hallo, ik ben Jack, een enorme fan van WWE-worstelen en Olympisch worstelen, en ik deel mijn passie graag op Worstelen-Nederland.nl. Of het nu gaat om de opwinding van de show in de WWE-ring of de pure kracht en techniek van Olympisch worstelen, ik vertel je er alles over. Laten we samen de wereld van worstelen verkennen, van spectaculaire moves tot de toewijding die deze sporten zo uniek maakt!

Inhoudsopgave